Hårvård

Duscha och styla lockigt hår

lockigt hår stylat

Duscha och styla lockigt hår – produktbeskrivning

Här har vi en hel rutin, ända från att duscha lockarna till att styla lockigt hår.
I detta inlägg går jag främst igenom produkterna och stegen i sig, men kanske inte så mycket kring teknik och applicering.
Samtliga produkter är CG-godkända!

curly girl approved
briogeo noughty hår schampo balsam

Schampo

För tillfället använder jag ett schampo från Briogeo, Curl Charisma. Detta schampo har en hel del fina ingredienser som aloe vera (lugnande mm), sheasmör (fuktgivande och mjukgörande), avokadoolja (reparerande, stärkande, mjukgörande), kokosnöt (mjukgörande), glycerin (fuktgivande), protein (bl.a. i form av ris aminosyror – stärkande mm) och vitamin E.

Detta schampo är lösare i konsistensen än många andra alternativ. Jag upplever dock detta som något positivt, då det är lättare att fördela produkten i mina lockar samt hårbotten. Jag upplever inte heller någon särskild doft av produkten, trots innehåll som oljor och parfym.
Schampot gör effektivt rent både lockar och hårbotten utan att torka ut håret, vilket känns extra snällt mot mina redan torra lockar.
Det finns även en tidigare recension av en annan serie från Briogeo, om man är mer nyfiken på märket i sig. Inlägget går att läsa här (öppnas i ny flik).

Produkten finns bland annat att köpa hos Åhléns (länk – ej annons) där 236ml kostar 309:- (1,3:-/ml).

Balsam

Ett relativt nytt balsam som jag nu har gått igenom två tuber av är To the rescue Moisture Boost från Noughty. Detta balsam är otroligt krämigt och fördelas lätt i håret. Balsamet har också en svag, söt men ändå fräsch doft, men betoning på just svag doft.
Detta balsam innehåller bland annat kokosolja, sheasmör, olivolja, vitamin E och vete aminosyror (stärkande). Tillsammans bidrar ingredienserna för att skapa både fukt och näring till torra, frissiga hår.
Just balsam är något som mitt hår slukar, och därför går jag igenom dessa flaskor relativt fort. Ett minus med detta balsam är att det inte kommer i en större förpackning av just den anledningen.
Balsamet i sig är dock riktigt bra! Håret känns återfuktat och hälsosamt, utan att få någon negativ produktkänsla. Jag älskar också att känna detta resultat utan att produkten innehåller silikoner (silikoner kan skapa en falsk känsla av friskt hår, genom att lägga sig som en slutande hinna kring hårstrån).

Produkten finns bland annat att köpa hos Lyko (länk – ej annons) där 250ml kostar 109:- (0,4:-/ml).

styling lockigt hår curlsmith aco

Styla lockigt hår

Produkterna i min styling kan oftast delas upp i fyra olika steg. För vissa kan det låta mycket och kanske överdrivet, men för mig är det en ren vanesak. Stegen innefattar då en vårdande produkt för hårbotten, en leave-in för fukt, en lockkräm för definition och en gel för stadga.

Jag kan givetvis klara mig med färre produkter, utan tvekan. Men den här rutinen ger mina lockar allt och lite till, samt lockar som håller sig fina ända fram till nästa tvätt utan långdragna refresh-dagar därimellan. För mig är det a och o att lockarna håller sig fina så länge som möjligt utan att ta för mycket tid att göra iordning på dagarna tills nästa tvätt.

Som bilden visar har jag en liten förkärlek till märket Curlsmith – ett underbart märke med bra ingredienser som gör nytta för håret på riktigt. Dessutom kommer produkterna i större flaskor, vilket för mig är väldigt positivt. Produkterna är inte heller särskilt dyra, i mitt tycke.
Produkter från Curlsmith går att köpa från leverantören direkt, men också via Zalando och lookfantastic.

1 – Hårbotten

Att ta hand om hårbotten har länge varit ett självklart steg i min rutin. Jag tror starkt på att en ren och frisk hårbotten gynnar ett friskt och välmående hår – och jag vill ju verkligen gynna mina lockar på alla sätt jag kan. Dessutom är bara känslan av en återfuktad och lugn hårbotten i sig något jag verkligen gillar – det känns ju fräschare på något vis.
Denna hårbottengel började jag använda för många år sedan och den har verkligen balanserat upp min hårbotten. Från att ha haft en torr och irriterad hårbotten är den nu återfuktad och balanserad, där håret kan växa i en gynnsam miljö.

Denna produkt är som en lätt, flytande gel som enkelt appliceras med den smala applikatorn. Därefter masseras produkten in mha. fingrarna över hela hårbotten, eller där man känner behov.
Gelen ger en lätt svalkande känsla, men ingen produktkänsla. Jag tycker också att denna gel sjunker in snabbt i huden utan att påverka utseendet på håret.
Denna produkt innehåller flertalet fuktbevarande och mjukgörande ingredienser som panthenol (vitamin B5), men också gluconolactone (PHA – verkar lätt exfolierande).

Produkten finns bland annat att köpa hos Apotea (länk – ej annons) där 150ml kostar 155:- (1:-/ml)

2 – Leave-in

En leave-in för mig är enbart för att tillföra extra fukt, samt för ev. att lugna ner håret. En stor favorit är just detta alternativ från Curlsmith – Weightless air dry cream.
Denna kräm är otroligt lätt och smidig, och ger håret en riklig boost av fukt och näring. Håret behåller en fin volym och blir inte nedtyngt, vilket gör att krämen också fungerar som en lockkräm för en lättare styling om man önskar det.
Denna leave-in innehåller bland annat ricinolja (glansgivande, stimulerande för hårbotten), babassuolja (återfuktande, lugnande), murumurusmör (skyddande, mjukgörande och glansgivande), jojobaolja (reparerande och fuktbindande), sheasmör (fuktgivande och mjukgörande), drakfrukt (skyddande och stärkande), ingefära (stärkande), brännässla (verkar stimulerande för hårväxt) och guarana (stärkande). En hel del gottigheter med andra ord!

Trots dess innehåll är krämen som sagt lätt och smidig i konsistensen. Jag tycker också att krämen ger en härlig luftig känsla i lockarna, något man kan bygga vidare på eller nöja sig med gällande styling.
Krämen är också troligt dryg, man kommer långt på en mindre mängd (beror självklart på vilket hår man har).
Denna leave-in är en given produkt i mitt badrumsskåp!

Produkten finns bland annat att köpa hos Zalando (länk – ej annons) där 237ml kostar 229:- (0,97:-/ml)

3 – Lockkräm

Då min leave-in ger otroligt mycket fukt och näring utan att tillgodose med protein, är detta något jag gärna tillför därefter. Denna lockkräm är protein-berikad vilket stärker håret, och skapar på så sätt något mer definition i håret, samtidigt som den också ger en lättare stadga.
Lockkrämen innehåller bland annat sötmandelolja (återfuktande, frissbekämpande och glansgivande), risproteinkomplex (stärkande), sheasmör, fikonkaktus (glans och volym), grönkål (återfuktande och stärkande), guava (utslätande), shiitakesvamp (gynnar ett mer hälsosamt hår via vitamin D, antioxidanter, koppar mm), svarta vinbär (återfuktande) och pumpakärnor (stärkande, motverkar hårbrott).
Innehållet ger fortfarande fukt, men bidrar också med just stärkande ingredienser. Vissa ingredienser ska också stimulera hårtillväxt, vilket i mina ögon beror lite på hur produkten appliceras.

Den här krämen luktar himmelskt gott, till och börja med. Denna kräm är liksom leave-in produkten otroligt smidig att jobba med, och appliceras lätt i håret utan att fastna på enstaka partier (vilket kan hända med krämer som är för tjocka). Dock blandar jag alltid mina krämer med lite vatten i händerna för en ännu enklare fördelning i håret, men i detta fall är det alltså inte ett måste att göra.
Med denna kräm får mina lockar en otrolig definition och glans, samt en viss stadga/hållbarhet. Det märks därav att innehållet gör en riktig skillnad för mitt hår, att det är ingredienser som jobbar just stärkande.
Jag har tidigare skrivit och recenserat denna produkt i detta inlägg (öppnas i ny flik).

Produkten finns bland annat att köpa hos Zalando (länk – ej annons) där 237ml kostar 249:- (1:-/ml).

4 – Gel

För att runda av hela stylingen och skapa en mer gedigen stadga och hållbarhet på mina lockar, så avslutar jag alltid med en gel. För mig behöver inte en gel tillföra så mycket mer än specifikt stadga. Många geler idag har dock väldigt fina innehåll utöver att erbjuda stadgan.
Jag har ett antal olika geler hemma, där bilden ovan visar två av dom – från just Curlsmith.

Hydro Style Flexi Jelly är en lättare gel som fungerar bra för en lättare stagda. Denna gel fungerar också toppen för att addera lite extra stadga i refresh-dagar, då den är just såpass lätt.
Innehållet i denna gel verkar utöver stadga även för ett återfuktat hår med ingredienser som ricinolja och panthenol.

Produkten finns bland annat att köpa hos Lookfantastic (länk – ej annons) där 237ml kostar 301:- (1,27:-/ml).

In-shower Style Fixer är en av de absolut starkaste geler jag har hemma när det kommer till stadga. Denna produkt använder jag enbart för att stärka upp andra geler, eller ensam på extremt envisa lockar. Om jag enbart använder denna gel i hela håret blir det lite för mycket av det goda, och mitt hår får istället en tung, stripig produktkänsla. Men, som en boost för andra geler så fungerar den optimalt för mig!
Denna gel har också flertalet återfuktande samt närande ingredienser som avokadoolja, aprikoskärnolja och solrosolja, men också lugnande aloe vera m.fl.

Produkten finns bland annat att köpa hos Zalando (länk – ej annons) där 237ml kostar 319:- (1,3:-/ml).

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *