Smink

Bas för ljus hud: Tarte och Too Faced

tarte och too faced concealer och foundation
born this way och shape tape ultra creamy

Bas för ljus hud: concealer och foundation från Tarte och Too Faced

Här har vi en riktigt ljus och fin bas för en ljus hud (med kalla undertoner) från Tarte och Too Faced. Denna duo fungerar riktigt bra tillsammans och ger en otroligt fin täckning, utan att torka ner en redan torr hy.
Mer detaljer följer i recensionerna nedan.

Tarte shape tape concealer ultra creamy

Ljus concealer från Tarte: för en felfri bas

Denna concealer är ett mer återfuktande alternativ till den traditionella concealern Shape Tape. Har man som jag en torrare hy kan alltså denna ”Ultra Creamy”-variant vara ett bättre alternativ. Notera att jag ej har testat originalet Shape Tape, och kan därför inte ge en recension eller jämförelse av de båda.

Shape Tape Ultra Creamy concealer marknadsförs att innehålla en inbyggd återfuktande ögonkräm, för 24-timmars återfuktning. Concealern ska också vara fullt täckande med ett matt resultat, utan att då torka ut huden. Produktens beskrivning lovar också en ”veckfri”, icke kakig och vattenfast formula.

Applicering och färg

Denna concealer har en större applikator mot vad jag är van vid, men jag älskar det! Trots en stor applikator får man med sig en lagom mängd produkt som är lätt att pricka ut i ansiktet direkt, eller att ”torka av” på handryggen.

Nyansen 8B är den ljusaste för produkten av vad som verkar vara totalt 18st nyanser.
Jag har en riktigt ljus hud med kalla undertoner och brukar alltid behöva välja det ljusaste alternativet för att garantera en bra färgmatch. Denna färg var dock en av de bättre matchningarna jag träffat på gällande concealer, då den verkligen var ljus och fin. Jag upplever att färgen verkligen smälter in med min hudton, vilket känns otroligt kul.
Som bilderna nedan visar så är denna färg från Tarte dessutom den ljusaste av andra concealers och deras ljusaste alternativ.

swatches concealer och foundation ljus hy
Överst: Concealer från Nyx, Fair (ljusaste nyansen)
Mitterst: Concealern från Tarte 8B, Porcelain Beige (ljusaste nyansen)
Nederst: Concealer från Catrice, 005 (ljusaste nyansen)

Hållbarhet och upplevelse

Denna concealer är något fastare i formulan än vissa andra concealers jag har testat. Jag upplever dock inte att det är svårt att arbeta in produkten i huden, trots en fastare konsistens.
Jag upplever inte heller att denna produkt torkar ner för fort, utan man hinner dutta och blanda ut utan att den sätter sig hårt i huden. Personligen gillar jag när man hinner jobba med produkten ett tag innan den torkar ner helt, så detta är mycket positivt i mitt tycke.

Sen kan jag faktiskt hålla med om att concealern gör ett otroligt bra jobb på att både täcka, återfukta och hålla sig veckfri. Notera dock att ALLA concealers kommer lägga sig någorlunda i de veck som finns, det är ju hudens struktur. Jag tycker absolut inte att denna concealer förvärrar några fina linjer eller veck under ögonen, vilket uppskattas.

Som utlovat för man en otroligt fin täckning, utan att huden på något sätt upplevs torr eller kakig.
Även i slutet av dagen sitter denna concealer fint på huden. Jag har inte upplevt att denna produkt ger mig torrhet eller att produkten smetats ut/försvunnit. Värt att notera är ju då att jag dessutom har en otroligt torr hud.

Slutsats; Concealer

Allt med den här concealern fungerar riktigt bra för mig! Denna produkt ger en bra täckning utan att torka ut huden, den håller hela dagen utan att ”förändras” (oxidera, försvinna eller se torr/kakig ut), den är enkel att jobba med och har en tillräckligt ljus nyans även för min hudton.
Dessutom fungerar denna concealer bra på egen hand, när man inte vill applicera en foundation efter.

Jag har inte en enda negativ åsikt att säga om denna produkt!

Produkten finns bland annat att köpa hos Sephora (länk – ej annons) där 10ml kostar 379:- (3,8:-/ml)

born this way foundation too faced

Ljus foundation från Too Faced: för en täckande bas

En stor och omtalad favorit gällande just foundation är Too Faced Born This Way foundation.
Denna foundation är oljefri och ska ge en strålande finish, samtidigt som den ska kännas hudvårdande.

I ett senare släpp av denna produkt tillkom fler nyanser, vilket bland annat innebar en riktigt ljus nyans vid namn Cloud. Självklart valde jag just denna nyans för att kunna testa produkten på min ljusa hy. Recension följer nedan.

Applicering och färg

Denna foundation har en krämig konsistens som är lätt att arbeta med. Jag tycker att produkten fördelas riktigt fint i ansiktet både med svamp och borste, även om jag helst använder en svamp.
Denna produkt ger en otroligt fin täckning vid ett första lager men kan också byggas på för ännu mer täckning. Jag skulle ändå säga att ett lager av denna foundation ger mig medium till full täckning.

Nyansen Cloud kunde inte varit bättre för mig och min hudton! Jag upplever inte att den sticker iväg åt varken den kalla eller varma hållet allt för mycket, samtidigt som den inte heller är för orange eller mörk. Många andra foundations och dess ljusaste alternativ kan tyvärr vara för mörka för mig.
Det kanske är möjligt att Born this Way Cloud till och med är en uns för ljus nyans för mig, men det är något jag bara välkomnar då det är så sällan förekommande. Jag tycker att det är enklare att jobba med en något för ljus foundation än en som är för mörk. En ljusare bas kan jag lätt fixa till mha. bronzers osv.

Nedan följer bilder och jämförelser mot andra foundations och dess nyanser.
Trots att samtliga swatches nedan ser väldigt olika ut får jag samtliga ”konstigt nog” att fungera för mig och min ljusa/kalla hudton.
Jag kan tycka att det är viktigt att verkligen testa sig fram själv och inte förlita sig blint på andras bilder och jämförelser. Det är ju tyvärr svårt att fånga en exakt bild av nyanser mm på bilder, speciellt då vi alla har olika hudtoner.

swatches concealer och foundation ljus hy
Överst: Caia Dewy Drops, 10c (ljusaste nyansen)
Mitterst: Too Faced Born This Way, Cloud (ljusaste nyansen)
Nederst: Nars Light reflecting foundation, Oslo (tror det är ljusaste nyansen) Läs recension av denna foundation här
swatches concealer och foundation ljus hy
Samma nyanser som beskrivet i bilden ovan, utblandade

Hållbarhet och upplevelse

Denna foundation har inte oxiderat för mig, vilket känns väldigt tryggt. Färgen håller sig alltså lika ljus och fin ända tills man tvättar bort den.

Viktigt att notera med något mer fulltäckande foundations är att verkligen förbereda huden på rätt sätt. Foundations som är mer fulltäckande kan i många fall lägga sig både ojämnt och kakigt utan rätt förberedelser.
Då min hud är väldigt torr vill jag se till att den är någorlunda ny-exfolierad och ordentligt återfuktad. På så sätt har jag det bästa underlaget för en foundation.
Utan rätt förberedelser blir denna foundation något torr på enstaka ställen, vilket dock inte är särskilt konstigt.
Med rätt förberedelser för huden gör denna foundation magi med min bas! Huden blir jämn och fin utan en kakig känsla.
Då nyansen är väldigt ljus kan det lätt kännas lite ”spök-likt” efter applicering. Det kan ju dock bero på att nyansen eventuellt är snäppet för ljus även för mig.

Efter en lång dag har jag vid vissa tillfällen upplevt en något torr/kakig känsla kring mun och näsa av denna foundation. Då jag har väldigt torr hy så vet jag inte om det är så konstigt dock, speciellt inte när vädret har varit så skiftande ett tag.
Men som sagt, det har inte hänt varje gång jag burit denna foundation utan enbart någon enstaka gång.

Slutsats; foundation

Den här produkten ger mig en riktigt fin bas som klaffar med en ljus hud. Denna foundation håller sig som sagt fin hela dagen lång. I enstaka fall kan den dock kännas lite torr/kakig runt munnen/näsan. Har man en riktigt torr hud så är det alltså något att tänka på.

När det kommer till applicering så föredrar jag applicering med svamp, då det känns mycket bättre för min torra hud. Resultatet blir helt enkelt mycket finare med mindre tendens till en frasig bas. En borste i samband med denna foundation kan skapa ett något torrare resultat för mig.

Jag älskar också att det finns såpass ljus nyans tillgänglig. Det är inte alltid en självklarhet med tillräckligt ljusa nyanser på foundations, så där får Too Faced en stor eloge!

Produkten finns bland annat hos Sephora (länk – ej annons) där 30ml kostar 519:- (17,3:-/ml)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *