Solskydd för ansikte
Triss i solskydd för ansikte
Solskydd för ansikte finns i en uppsjö av alternativ och format. Det är i mina ögon dock något som underlättar köpet idag då det finns både krämer, mousser, sprayer, serum etc. Samtliga solskydd har idag har dessutom såpass bra formulas att de knappt känns på huden, vilket inte var fallet förr (det räcker egentligen med ett par år tillbaka?). Att skydda sig mot de skadliga strålarna har egentligen aldrig varit enklare!
Värt att notera:
* Solskydd måste appliceras i rätt mängd för att ge rätt skydd. Bara till ansiktet brukar man tala om tre fingerlängder med kräm
* Även om rätt mängd appliceras ger det fortfarande inte ett komplett skydd! Använd skyddande kläder (ex. hatt) och gå undan med jämna mellanrum (skugga etc.)
* Solskydd ska återappliceras (ofta) för att bibehålla skyddet. Speciellt om man badar, svettas eller liknande
* Ett högt SPF-värde innebär inte att man eliminerar möjligheten att bli brun! Däremot kan det ta lite längre tid.
Solens är stark och tar sig igenom både kläder, solskydd och mulet väder. Solskydd ser helt enkelt till att skydda oss mot skadorna som strålarna innebär, men bruna kan vi bli ändå (beroende på hur lätt våran hud har att bli brun också givetvis). Kom dock ihåg att solskydd aldrig ger 100% skydd, så redan där har solen alltid ett försprång.
UVA och UVB – vad är skillnaden?
Solens strålar som solskydd skyddar mot brukar delas upp i UVA och UVB.
UVA kan man tänka som de strålar som får huden att åldras (UV-”AGE”). Strålarna når långt ner i hudlagren och får pigmenten att mörkna, men kan också lätt skada hudens vävnad. Dessa strålar kan också leda till oxidativ stress samt hudcancer.
Skydd mot UVA i solskydd brukar benämnas med ”PA” följt av plustecken. PA++++ är den högsta nivån på skyddet.
Skydd mot blåljus (HEV) skyddas på samma sätt som mot UVA.
UVB kan man tänka som de strålar som får oss att bränna oss (UV-”BURN”). UVB-strålar startar produktionen av D-vitamin i kroppen, men bidrar också till att huden åldras samtidigt som vi bränner oss av dessa strålar. UVB kan alltså riskera att ge hyperpigmentering, fräknar och brännskador.
Skydd mot UVB i solskydd benämns med SPF (Sun Protection Factor), och jag skulle aldrig rekommendera att gå under SPF50.
Solskydd kan ibland benämnas som ”broad-spectrum”. Detta innebär att solskyddet har en blandning för att skydda mot både UVA och UVB. Säkerhetsställ att det är höga värden för både SPF och PA för ett optimalt skydd.
Kemiska och fysikaliska solskydd – vad är skillnaden?
Det finns två olika typer av solskydd, och lite snabbt kan dessa förklaras enligt nedan.
Kemiska solskydd skapar en kemisk reaktion i huden (översta lagret). Reaktionen absorberar den största delen av strålarna och omvandlar dessa till ofarlig strålning.
Fysikaliska skydd däremot lägger sig som en yta på huden. Ytan reflekterar då istället bort strålarna. Många upplever att dessa solskydd lämnar en vit, klibbig hinna på huden.
La Roche-Posay
Detta solskydd är otroligt omtalat och populärt världen över, vilket inte är så konstigt.
Formulan i detta solskydd är otroligt lätt, nästintill vattnigt, och sjunker in nästan omedelbart i huden. Jag kan dock känna en ytterst liten produktkänsla på huden efteråt, även när den har fått tiden att sjunka in ordentligt.
Något jag uppskattar är att detta solskydd inte svider i ögonen, vilket många andra solskydd lätt kan göra. På så sätt kan man smörja nära ögonen för att skydda huden även där, utan att riskera irritation.
Märket har inte gått ut med nivån av UVA-skydd (PA), men utlovar ett brett spektrum för UVA och UVB med SPF50+.
Jag upplever ingen stark doft av denna produkt, men kan ändå ana en svag solkrämsdoft.
Jag har gillat detta solskydd men skulle idag föredra andra alternativ. Detta då jag tycker att den lämnar en lätt produktkänsla efter applicering.
Produkten finns bland annat att köpa hos Lyko (länk – ej annons) där 50ml kostar 199:- (4:-/ml)
Garnier Invisible Serum – Dyrast
Detta solskydd kommer i en glasflaska med en smidig pump. Formulan är otroligt lätt och sjunker snabbt in i huden. Den lätta formulan minskar också risken för en fet känsla efter applicering, vilket jag uppskattar. Inte heller detta solskydd svider i ögonen
Produkten har SPF50 och utlovar också skydd mot UVA.
Utöver att verka som solskydd innehåller också produkten ceramider mm, vilket jobbar barriärstärkande i huden.
Produkten finns bland annat att köpa hos Lyko (länk – ej annons) där 30ml kostar 149:- (5:-/ml)
Beauty Of Joseon – Billigast
Detta solskydd har gått viralt flertalet gånger under de senaste åren, och det är inte svårt att förstå varför.
Detta solskydd har en kräm-formula som är otroligt lätt att smörja med. Jag upplever krämen som en vanligt ansiktskräm/fuktkräm. Krämen sjunker in otroligt fort och efterlämnar enbart en återfuktad hy.
Solskyddet i denna produkt ska ge SPF50 och PA++++, vilket ska vara det högsta skyddet.
Utöver att skydda mot de skadliga strålarna så ger denna kräm även fukt och näring åt huden. Det är alltså möjligt att byta ut ens vanliga ansiktskräm mot denna om man inte vill använda två krämer dagligen.
Precis som de andra solskydden i detta inlägg så svider inte detta solskydd i ögonen.
Detta solskydd är min absoluta favorit för tillfället!
Produkten finns bland annat att köpa hos Lyko (länk – ej annons) där 50ml kostar 185:- (3,7:-/ml)